Led Ekran Nedir? Nasıl Çalışır?

5 Nisan, 2024
LED (light-emitting diode, Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi.

LED'in aktif bölgesine bir elektrik akımı uygulandığında, elektronlar pn birleşik bölgesine taşınır ve burada enerji seviyeleri değişir. Bu enerji seviyesi değişimi, ışık enerjisi olarak açığa çıkar ve LED ışık yaymaya başlar. LED'ler, farklı yarı iletken malzemeler kullanılarak farklı renklerde ışık yayabilirler.

LED'ler farklı uygulamalar için farklı paketlerde yapılır. Gösterge veya pilot lamba olarak kullanılmak üzere tek minyatür cihazda tek veya birkaç LED bağlantısıyla paketlenebilir. LED dizisi, aynı pakette bir direnç, yanıp sönen veya renk değiştiren kontrol veya RGB cihazları için adreslenebilir kontrolör gibi kumanda devrelerini içerebilir. Daha yüksek güçlü beyaz ışık veren cihazlar, soğutuculara takılarak aydınlatmada kullanılır. Nokta matrisli veya çubuk biçimli alfanümerik göstergelerin kullanımı yaygındır. Özel paketler, yüksek hızlı veri iletişim bağlantıları için LED'lerin optik fiberlere bağlanmasına imkan verir.

Kaynak : Wikipedia